Så du også bilder fra OL i Rio av bassenget med grønt vann? Det var ikke direkte innbydende for stuperne.
Mange undret seg over den pussige fargen i bassenget. Men forklaringen er enkel, og det er løsningen også.
Den grønne fargen skyldes algevekst i vannet. Algevekst oppstår helt naturlig i ethvert basseng dersom klornivået blir for lavt, og spesielt hvis det har vært en periode med varmt vær.
I vårt eget basseng hos DenForm var vannet også blitt grønt en morgen.
Slik får vi vannet klart igjen:
Først sjekker vi pH-verdien og klorverdien. Ikke overraskende var klorverdien null. PH-verdien var også på den lave siden, nemlig 6,8, men det var en fordel, fordi det gjør klorbehandlingen mer effektiv.
Det er viktig at pH-verdien ikke er for høy (over 7,6)! Hvis du tilsetter klor i vann med for høy pH-verdi, risikerer du kalkutfelling. Det er ikke farlig, men vannet blir uklart og tar lang tid å få klart igjen.
Deretter foretar vi en returskylling av sandfilteret for å fjerne urenheter. Hvis det sitter organisk materiale i filteret fra tidligere, kan det redusere klorens effekt.
Vi tilsetter hurtigvirkende klorgranulat – også kalt sjokk-klor – i bassengets skimmer. Derfra fordeles det raskt i vannet, hvor kloren straks binder seg til og nedbryter algene.
Allerede etter tre timer er resultatet synlig: klart vann som igjen lar den blå bassengduken komme til syne.
Et ettersjekk av verdiene viser at pH-en ligger på fine 7,4 og kloren på 1,0.
Etter behandlingen av algeveksten kan vannet virke lidt grumsete på grunn av de døde algene. De vil i løpet av et døgns tid bli filtrert ut, og bassenget er igjen klart til bruk.
Hvis ovenstående fremgangsmåte ikke hjelper, og du fortsatt har grønt bassengvann, så kan du prøve følgende: